Cavinnova finansowanie startupów INWESTOR inwestycje kawitacja Lidia Adamska obróbka nieterminczna napojów startupy startupy technologiczno-inżynierskie

Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku

Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku
Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes

Data publikacji: 2016-12-21, 06:30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku
Kategoria: INWESTOR,

Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku INWESTOR, ,Cavinnova, startupy, startupy technologiczno-inżynierskie, kawitacja, obróbka nieterminczna napojów, finansowanie startupów, inwestycje, Lidia Adamska - Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.

– Cavinnova jest projektem technologiczno-inżynierskim. Moim celem jest doprowadzenie do komercjalizacji innowacyjnej technologii wykorzystującej zjawisko kawitacji – podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Inwestor Lidia Adamska, założycielka i prezes Cavinnova.

Firma pracuje nad wdrożeniem przełomowej technologii eliminacji drobnoustrojów w płynach. Kawitacja wykorzystuje zależność pomiędzy ciśnieniem a temperaturą wrzenia cieczy. W trakcie procesu występuje zjawisko parowania cieczy, a następnie eksplozji pęcherzyków gazu w wyniku obniżenia i następnie gwałtownego podwyższenia ciśnienia wewnątrz cieczy. Przerywa to ciągłość przepływu cieczy, a energia wyzwalana w procesie kawitacji eliminuje zawarte w cieczy bakterie i zarodniki.

– W praktyce można dzięki temu zastąpić termiczną obróbkę płynów, np. mleka, soków, które podgrzewamy i pasteryzujemy, a jednocześnie tracimy smak, witaminy, zapach, przez obróbkę nietermiczną, dzięki której wyeliminujemy bakterie, a nie stracimy tego, co decyduje o smaku i wartościach odżywczych. Mój technologiczny start-up Cavinnova prowadzi prace badawczo-rozwojowe i zmierza do opracowania prototypu urządzenia, które mogłoby właśnie temu służyć – tłumaczy Adamska.

A to już wiesz?  Ailleron chce kontynuować intensywną ekspansję zagraniczną. W portfelu ma już niemal 60 proc. zaplanowanych na ten rok zamówień

Technologia Cavinnova umożliwia eliminację szkodliwych drobnoustrojów bez użycia wysokiej temperatury czy środków chemicznych. Docelowo klientami technologii opracowanej przez firmę mają być producenci mleka, przemysł przetwórstwa owoców, w tym zwłaszcza producenci soków, producenci piwa, także właściciele i użytkownicy basenów.

– Obecnie trwają prace badawczo-rozwojowe. Jeśli wszystko pójdzie tak, jak zakładam, to będę zadowolona, gdyby efekty w postaci prototypu skutecznego urządzenia kawitacyjnego udało się osiągnąć w 2017 roku – zapowiada prezes Cavinnova.

Cavinnova jest start-upem technologiczno-inżynierskim. Tym samym wyróżnia się na polskim rynku młodych, innowacyjnych przedsiębiorstw. Z działających obecnie w Polsce 2.7 tys. start-upów zdecydowana większość pracuje nad rozwiązaniami związanymi z szeroko rozumianym IT. Dynamicznie rozwija się też sektor life science, czyli innowacje biotechnologiczne i cyfrowe.

– Statystyki mówią, że ok. 80 proc. start-upów to projekty i spółki z branży IT, biotechnologia i medycyna stanowi 12 proc. Pozostałe 8 proc. to inne dziedziny i mój projekt mieści się właśnie w tych 8 proc. – podkreśla prezes Cavinnova.

Według raportu sporządzonego przez Business Link na podstawie ankiet z udziałem około stu aktywnych młodych biznesmenów do rozwoju start-upów najbardziej potrzebne, obok zwiększania liczby klientów (54 proc.), jest wsparcie finansowe, na które wskazało blisko 40 proc. Z raportu „Polskie startupy 2016” wynika, że 79 proc. finansuje się z własnych środków. Tylko 6 proc. korzysta z pomocy strategicznego inwestora branżowego.

– Start-upy charakteryzują się wysokim poziomem ryzyka. Prawdopodobieństwo sukcesu jest zdecydowanie mniejsze niż w przypadku innych rodzajów inwestycji. Na 100 projektów, z którymi mamy do czynienia, jeden lub dwa to te, na których zarobimy. Dlatego inwestorzy powinni dywersyfikować portfel, a interesując się start-upami, nie zakładać, że ten jeden strzał okaże się celny – zaznacza Lidia Adamska.

źródło: Biuro Prasowe Inwestor.newseria.pl
Załączniki:
Cavinnova pracuje nad przełomową technologią, która wyeliminuje bakterie z napojów. Urządzenie do kawitacji ma być gotowe w 2017 roku INWESTOR, ,Cavinnova, startupy, startupy technologiczno-inżynierskie, kawitacja, obróbka nieterminczna napojów, finansowanie startupów, inwestycje, Lidia Adamska - Firma Cavinnova pracuje nad technologią i urządzeniem, które ma wykorzystywać zjawisko kawitacji do przeprowadzania pasteryzacji napojów bez użycia wysokiej temperatury. Powstanie urządzenia planowane jest już w 2017 roku. Jak wskazuje prezes firmy, na powodzenie projektu start-upu znaczący wpływ ma zainteresowanie inwestorów. Start-upy charakteryzują się jednak dużo wyższym poziomem ryzyka niż inne inwestycje. Na 100 projektów faktycznie zarobić można na góra dwóch – mówi Lidia Adamska, prezes Cavinnova.
Hashtagi: #INWESTOR #

A to już wiesz?  Paliwa coraz tańsze. W okresie świątecznym ceny mogą sięgać nawet 4,50 zł za litr

Cavinnova, startupy, startupy technologiczno-inżynierskie, kawitacja, obróbka nieterminczna napojów, finansowanie startupów, inwestycje, Lidia Adamska

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy